Direkt zum Inhalt

Bestellung vor 23:00 Uhr = Lieferung am nächsten Tag*

  fluffysleep1


  Toename stress bij mensen ook effect op honden

  Door Simone Janssen - 05 September 2020

  Het Do-as-I-do van Claudia Fugazza is al wel bekend onder de hondenkenners. De hond voert een bepaald gedrag uit, wat allereerst door de mens is voorgedaan. Honden kunnen ook gedrag van elkaar overnemen. Door te kijken naar elkaar leren ze bepaalde gedragingen aan.


  Dat een hond spiegelt, weten we al een tijdje. Mensen kunnen een spiegelsessie doen met een hond, waarna er een advies kan worden gegeven op het gedrag of handelingen van de mens. 


  Maar hoe zit dat nu met emoties? Kunnen ze ook emoties overnemen van een andere hond of een andere mens? Bij het spiegelen met honden is wel waarneembaar, dat als de persoon zich in een bepaalde emotie bevindt, dat de hond hierop een reactie geeft. 


  Bij de training van een hond is dat ook terug te zien. Als de eigenaar niet lekker in zijn vel zit, dan heeft dat weerslag op de training en de prestaties van de hond. Zouden ze dan ook de stress kunnen weerspiegelen?


  Dat de hond iets meekrijgt van de emoties van de mens is wel duidelijk.

  In een studie is zelfs gebleken dat er een interspecifieke synchronisatie in stressniveaus op de lange termijn is. Eerder is al gebleken dat acute stress overdraagbaar is bij zowel mensen als bij individuen van andere soorten. f


  Het resultaat van het onderzoek toont aan de stresshormoonspiegels op de lange termijn gesynchroniseerd waren tussen de honden en de mensen, twee verschillende soorten die het dagelijks leven delen. Dit kon niet worden verklaard door fysieke activiteit of door de hoeveelheid training. Gezien de resultaten wordt gesuggereerd dat de honden eerder de stresslevels van de eigenaren weerspiegelen dan andersom. Voor zover ze weten is dit het eerste onderzoek naar de synchronisatie tussen verschillende soorten op lange termijn stress. 

  Grote toename stress bij honden

  Het is niemand de laatste jaren ontgaan dat, vooral in het westen, stress bij mensen met de dag toeneemt. Begrippen als burnout worden steeds populairder en steeds meer mensen hebben verschijnselen van enorm hoge stressniveau's. 


  Niet alleen bij de mens neemt het aantal klachten van mensen met angst en stress toe, ook bij onze trouwe viervoeters worden steeds hogere stresshormoonspiegels gemeten. Maar wat is hiervan de oorzaak?


  Wat de exacte oorzaak is, dat is moeilijk te zeggen. Links en rechts duiken er verschillende theorieën op waarom ook honden steeds meer last krijgen van stress.


  Zo zijn er bijvoorbeeld onderzoekers die beweren dat de toename van prikkels, zoals verkeer, de oorzaak is. Anderen redenen die vaak worden genoemd zijn verlatingsangst, angst voor andere honden, scheidingen, en zo zijn er nog veel meer mogelijke oorzaken.


  Hoe herken ik stress bij mijn hond?

  Er zijn vrij veel signalen die weggeven dat een hond angstig is of stress ervaart. Wanneer dit regelmatig gebeurt, zou dit een teken van overmatig stress kunnen zijn. Hier vind je een lijst van 47 signalen en dit zijn de eerste 9:


  -Snuffelen op de grond

  -Krabben

  -Hijgen

  -Verwijdde grote pupillen

  -Oogwit is te zien – ogen draaien weg

  -Gapen

  -Tongelen

  -Blaffen

  -Ogen sluiten  Fluffy Sleep - Het Warmste Nest

  Maak kennis met Fluffy Sleep. Een hondenbed met een bewezen positief effect op het verminderen van stress bij honden. 


  Fluffy Sleep combineert warmte, veiligheid en comfort in één buitengewoon zachte mand. De verhoogde rand zorgt voor een gevoel van veiligheid en biedt ondersteuning van hoofd en nek.

  Over Fluffy Sleep

  Welkom en leuk dat je ons blog leest! Wij zetten ons in voor huisdieren op verschillende manieren. Naast ons blog hebben we een webshop, waarbij een deel van de opbrengsten gaan naar stichting Dierenlot!


  Stress verlagend honden bed:

  Mensen oorzaak van stress bij honden?

  Niet alleen bij mensen onderling, honden blijken ook sociale en emotionele steun samen met hun menselijke eigenaar te hebben.


  Er zijn 132 honden en hun houders getest bij de Universiteit van Wenen, bij verschillende testsituaties. 


  De belangrijkste resultaten: bij honden waarvan de eigenaars pessimistischer zijn of ambivalent in de gehechtheid aan de eigen hond, werd een slechter stress management waargenomen. En honden van eigenaren die van zeer open persoonlijkheid hadden, lieten zien dat ze veel beter met stress omgingen. Ze kunnen zich beter aan de situatie, ook een bedreigende, aanpassen.


  Honden zijn dus gevoelig voor de emotionele toestand van hun eigenaar. Ook is emotionele besmetting tussen eigenaars en honden mogelijk Zo kunnen honden de angst en negatieve verwachtingen van neurotische eigenaars eigenlijk "laten zien" in hun cortisol spiegel. 


  Help stress verlichten

  Of mensen de enige reden is voor de toenemende stress bij honden, dat is nog onduidelijk. Totdat we exact weten wat de oorzaak is kunnen we als baasjes maar één ding doen, en dat is zorgen dat onze harige vrienden zoveel mogelijk van de stress en angst afhelpen. 


  Het kalmerende "Fluffy Sleep" bed zou hier nog wel eens een heleboel bij kunnen helpen. Dit extreem zachte pluche bed heeft een bewezen positieve werking bij honden. Het geeft een uniek gevoel van warmte, veiligheid en ontspanning.


  Vermoedelijk wordt het vertrouwelijk effect veroorzaakt door het feit dat het bedje door de hond wordt gerelateerd aan de vacht van hun moeder, maar dat is nog niet helemaal zeker. Wat wel zeker is, is dat honden dol zijn op dit bed!

  Garantie

  Nicht zufrieden mit deinem bestellten Produkt? Überhaupt kein Problem. Du kannst das Produkt innerhalb von 30 Tagen umtauschen oder zurückgeben.

  24/7 verfügbar

  Unser Kundenservice ist immer bereit, deine Fragen zu beantworten. Wir versuchen, dir so schnell wie möglich zu helfen.

  Kostenloser Versand

  Wir bieten kostenlosen Versand für alle unsere Produkte